top of page

CARE &
MAINTENANCE

Elk sieraad vereist speciale zorg. Hieronder vind je een aantal tips om de levensduur van jouw B'ellen te verlengen. Indien je toch nog vragen hebt, neem dan gerust even contact met mij op.

 • Vermijd rechtstreeks contact water met je houten B'ellen. Ook raden we je af om je andere B'ellen in contact te laten komen met water met chloor en zeep. Dit kan kleurveranderingen veroorzaken en zelfs voor structurele schade kan zorgen. Ga er dus zeker niet mee in (zwem)bad, douche, sauna etc.

 • Steek je B'ellen niet los in je (hand)tas. Zo kan je ze beschadigen.

 • Vermijd het permanent dragen van je houten B'ellen, die zullen zo sneller week worden. Bij je zilveren B'ellen kan dit er eveneens voor zorgen dat de aanraking van zilver met je huid het aanslagproces kan versnellen.Ik raad je aan je B'ellen niet te dragen terwijl je in bed ligt of tijdens sportactiviteiten. B'ellen in roestvrij staal kunnen bijna overal tegen dus hier kan je niet veel kwaad mee doen.

 • Het is het beste je B'ellen uit de buurt van warmte en licht op te bergen in een individueel beschermend (B'elle-) doosje of zakje. Deze eenvoudige tip maakt het proces van aantasting van sterling zilver langzamer. Verder raad ik je aan om je B'ellen niet in de badkamer te bewaren.

 • Verwijder je B'ellen bij het uitvoeren van bepaalde handelingen waarbij chemicaliën, of make-up en cosmetische producten gebruikt worden.

 • Als je je B'ellen probeert schoon te maken, raad ik je aan een droge en zachte doek te gebruiken. Vermijd het gebruik van papieren schoonmaakdoekjes die in uw juwelen kunnen krassen. Indien je water nodig hebt bij het schoonmaken, gebruik dan lauw water (maar vermijd dit bij je houten B'ellen).

Zijn je B'ellen verkleurd of hebben ze een troebele schijn?

 • Verkleuringen hangen af van het materiaal, van hoe vaak je de juwelen draagt en hoe je ze bewaart (sommigen kunnen wat oxideren aan de lucht of kunnen door de zuurtegraad van de huid ook wat verkleuren).

  • Roestvrij staal zou bijna nooit mogen verkleuren, maar kan wel een beetje vuil worden. Deze juwelen kan je gewoon reinigen met lauw water en een beetje zeep. 

  • Goldplated koper en goldplated zilver kan op termijn inderdaad een beetje van kleur veranderen, want het goud gaat op termijn vervagen. Draag ze dus zeker niet continue en doe ze uit als je je in het water begeeft.

  • Messing en Sterling zilver (goldplated) kunnen wat troebel worden door de oxidatie (dat is een normale reactie op zuurstof), maar kan je ook wel kuisen.

7960B9E1-E532-4AF8-BCA8-23BDDE6FA4DE.jpe

​- Messing maak ik proper met warm water en zeep.
Vervolgens kuis is deze onderdelen met wat ketchup of citroensap (klinkt waarschijnlijk erg raar, maar werkt heel goed). 

 

- Sterling Zilver (ook goldplated sterling silver) poets ik voorzichtig met een doekje of zilverpoets. Normaal verdwijnen de oxidatievlekjes op deze manier.

bottom of page